9 Eylül 2008 Salı

İbo'dan Milli Formaya Veda...

İbrahim Kutluay şüphesiz Türk sporunun en çok tartışılan, medyada özel hayatı ile birçok kez gündeme gelen, spor camiasının yakışıklı çocuğu ve her zaman popüler olan bir sporcularından biridir.

Türk basketbolunun tartışmasız en iyi şutörlerinden İbrahim Kutluay yavaş yavaş parkelere veda etmeye hazırlanıyor. 2008-09 sezonu için hangi takımda oynayacağı beli değil, şu an karar aşamasında ancak yıldız oyuncu tam 258 kez giydiği 18 yıllık milli takım kariyerine Fransa maçı öncesinde son verecek.

Dile kolay tam 18 yıl çeşitli kategorilerde milli formaya hizmet edip rakip potalara atılan 3212 sayı.

Özel yaşantısı, sporcu duruşu, çalışkanlığı, sol elini fazla hatırlamaması gibi özellikleri ile Türk basketbolun ‘10’numarası İbrahim Kutluay, 9 Eylül 2008 günü itibari ile milli takımda olmayacak.

Basketbolcu olarak, Euroleague’de ilk şampiyon Türk sporcusu olma özelliği taşıyan Kutluay kariyerinde bir çok ilki de gerçekleştirmenin ayrıcalığını yaşıyor.

İbrahim Kutluay’ı hiç aklımıza gelmediği bir zamanda biraz da sürpriz bir durumda NBA’de bulmuştuk. 2004 yazında ABD milli takımı ile oynadığımız hazırlık maçlarındaki performansı ile Seattle scoutlarının dikkatini çeken kara oğlan, yine bir şekilde ilkleri gerçekleştirerek draftsız NBA yolunu tutan basketbol tanrılarının arasına katılmıştı.

Tabi sadece ABD ile oynadığımız hazırlık maçlarındaki performansı ile bu transfer gerçekleşti demek pek doğru olmaz. Zira Kutluay’ın Panathinaikos ile yaşadığı lig, kupa, Euroleague şampiyonlukları bununla beraber Fenerbahçe , Efes Pilsen ve Ülkerspor maceralarındaki başarısının etkisini de inkar edemeyiz.

Sol elini kullanmayan, dribbling yeteneği zayıf, adam geçme kabiliyeti olmayan bir oyuncu olarak özellikle topsuz alanda çok başarılı olan ve perde üstü çabuk atışları ile nam salan Kutluay bakalım basketbol kariyerine kulüp bazında hangi organizasyonda devam edecek.

Geçtiğimiz yıl askerlik problemi nedeni ile Yunan Paok takımına transfer olan İbrahim, bu yıl Türkiye de oynayacak ancak henüz bir takımla anlaşmış değil.

Türk basketbolunun unutulmaz isimleri arasında yer alan Kutluay, Fransa maçından önce alacağı ödül ile aktif milli takım oyunculuğunu bırakarak bayrağı genç nesillere devredecek.

Yarın Abdi İpekçi’de basketbolumuzun önemli şutörlerinden İbrahim’e vefa duygumuzu gösterelim ve onu avuçlarımız patlayıncaya kadar alkışlayalım , teşekkürler İbrahim...


İbrahim Kutluay 'ın Biyografisi


1990 yılından itibaren değişik kategorilerde olmak üzere toplam 258 kez milli formayı giyindi.

Rakip potalara 3212 sayı attı.

Basketbol kariyerine 1990-91 sezonun da Fenerbahçe’de başladı. 9 sezon sarı-lacivertli ekipte yer aldı. 1 lig , 3 Cumhurbaşkanlığı Kupası sevinci yaşadı.

1997-98-99 yıllarında Avrupa All-Star kadrosuna seçildi.

1999-2000 sezonunda Efes Pilsen’e transfer oldu.

Efes Pilsen ile final-four oynayıp, Avrupa üçüncülüğü yaşadı.

1999-0000 sezonunda TBL ’de yılın yerli oyuncusu ve en skorer oyuncu ünvanlarını kazandı.

2000-01 sezonunda Yunan AEK takımına transfer oldu.

2001-02 sezonunda bir diğer Yunan ekibi Panathinaikos’a transferi gerçekleşti.

2001 yılında Yunanistan’da all-star kadrosuna seçildi.

Panathinaikos ile lig , kupa şampiyonlukları yaşarken Yunan liginin en iyi 5’ine seçilme başarısı gösterdi.

2002 yılında yine Panathinaikos ile lig ve kupa şampiyonluklarının yanı sıra Euroleague şampiyonluğu da yaşarken , bu kupayı kazanan ilk Türk sporcusu olarakta tarihe geçti.

2003-04 sezonunda Ülkerspor’a transfer oldu ve Ülkerspor ile Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazandı.

2004 yazında ABD ile oynadığımız hazırlık maçları sonrasında draftlara katılmadan NBA takımlarından Seattle Supersonics 'e transfer oldu.

2005 yılında Panathinaikos’a geri döndü , eski takımı ile lig ve kupa şampiyonluğu kazandı.

2005-06 sezonunda tekrar Ülkerspor ’a transfer olarak lig ve Cumhurbaşkanlığı Kupası sevinci yaşadı.

Kariyerine, Ülkerspor ile birleşen Fenerbahçe Ülker ile devam eden Kutluay geçirdiği başarılı sezonun ardından askerlik problemi nedeniyle Yunan Paok takımına transfer olmuştur.

Yunan ekibinden ayrılan Kutluay birçok teklif arasından seçim yapma durumunda olup yeni sezon için ülkemizden takımlar ile görüşmektedir.

Kutluay ayrıca 2001 yılında Türkiye ‘de düzenlenen Avrupa şampiyonasının ardından turnuvanın en iyi 5’i arasında yer almıştır.


Sencer Özkal

Hiç yorum yok: