17 Ağustos 2008 Pazar

Bitmek Bilmeyen Medya Savaşları




Futbolseverler yeni sezonun başlamasını beklerken şok bir haberle karşılaştı, hepimizin beğenerek izlediği Premier Lig şifreli yayına geçmişti her ne kadar Fox televizyonu bu işi eline yüzüne bulaştırsa da şifresiz kanaldan maç izlemenin keyfi çok başka.

Çok olumlu yönden bakmak isteyenler en azından her hafta çok kötü bir takım olan Middlesbrough'nun maçlarını izlemeyecekler yani dev ekiplerin maçlarını her hafta takip edebilecekler.

Şansal Büyüka denilen banknot canavarı bundan önce ''Bütün ligler açık kanaldan yayınlanıyor bizim ligimize tabi ilgi olmaz dekoder satamayız '' gibi cümleler kurarken önümüzde ki sezonlarda Premier Lig keyfimizi elimizden alacağının ipuçlarını vermişti.

Diğer bir yandan da Aydın Doğan ve D-Smart ile doğru tabirler çarpışan Şansal Büyüka ekibi Portekiz ve Rusya gibi fazla zevki olmayan ligleri de yayınlamaya başladılar Aydın Doğan grubundan buna karşı atak hemen geldi ve İngiltere Championship, İskoçya Premier ve Hollanda Eredivisie'nin yayın haklarını aldı. Tabi bunlar arka tarafta olan savaşlar asıl mücadele her gün birbirleri ile yaptıkları demeç savaşları ve tek hedef Türkiye Süper Ligi yayın hakları.

Aslında bu iki grup neredeyse dünya üzerindeki bütün büyük ligleri toplayarak kendilerine avantaj sağladıklarını sanıyorlar fakat kendileri için yanlış bir işe kalkıştılar, internet çağında hiç kimse milyarlar dökerek onların bu kalitesiz liglerini izlemez bir Hollanda Ligi, Rus Ligi hele hele Portekiz Ligi'nin bizim ligimizden farkı yok sadece oyun mantalitesi ve düzen farkları var kalite olarak iyi değiller.

İnternet üzerinde maç yayınları gün geçtikçe yaygınlaşıyor ve özellikle yayın kalitesi oldukça yükselmeye başladı son zamanlarda, Türkiye’den bir Meksika bir Japonya ligini bile kesintisiz ve güzel bir şekilde izleyebiliyoruz. Bu tarz yayınlar başladığında ilk izlediğim maç 2,5 sene kadar önce Boca Juniors - River Plate maçıydı ama değil oyuncuları seçmek topun nereye gittiğini bile bulamıyordunuz bununla beraber gözleriniz felaket bir şekilde rahatsız oluyordu.

Bu yayınlar zaman geçtikçe ilerledi ve önce Sopcast denilen program ile maçlar izlenmeye başladı bunun sonrasın da TVAnts ve TvU programı ile görüntü kaliteleri arttı ve bugün justin tv fırtınası ile doruk noktaya ulaştı. Gerçekten bu yayınları yapan insanlara çok minnettarım çünkü dünyada ki diğer ligleri de izleme fırsatını bize sundukları için, çok değişik ligler ve futbol anlayışlarıyla karşılaştık mesela Meksika Ligi gibi inanılmaz süratli ama Arjantin ve Brezilya arkasında kalmış bir ligi keşfettik.

Hepimizin durumu aynı olmayabilir bu yayınlara bu kadar para veremeyiz hele hele öğrenci iseniz yandınız cebinizde ki 10 tl bile sizin için oldukça kıymetli, masraflar o kadar fazla ki saymakla bitmez ama 50 tl internet faturası verirken ve sınırsız kullanma şansım varken niye bu kodamanların cebine para akıtayım ve onları daha zengin yapayım.Tabi kotalı internet kullanan kişiler de var ama onlarda ayda 4 veya 5 maç izleyebiliyorlar tabi devamlı akıllarında olan soru işareti onları da tedirgin etmiyor değil.

Şunu anlamak güç, herkes bir yerde tekel olmaya çalışıyor Aydın Doğan'ı her taşın altında görmeye mecbur muyuz, bütün piyasa onun emrinde olmak mı zorunda maç yayınlarında baskı,İddia ihalesinde yine aynı isim ya da başka bir arazi ihalesinde yine aynı güçler Aydın Doğan veya Digitürk tarafına kazandıkları para yetmiyor mu daha fazlasını vampir gibi istiyorlar ve kan emiyorlar?

Yazmakla bitecek gibi değil dua edelim ki NTV elinde olan İtalya ve İspanya Ligini kaybetmesin ve sizlere çağrım şudur sakın bu grupların ne dekoderlerini ne de başka bir hizmetlerini alın eğer bunlara para akıtmaya devam edersek bu işin sonu daha da kötüye gidecek gibi görünüyor yukarıda bahsettiğim gibi ya internetten izlemeye devam edin illa ben tv'de maç izlemek istiyorum diyorsanız gidin Kapalıçarşı semalarına ve oradan bir Dreambox alın ve hayatınızı kurtarın.

Unutmayalım bir uydu bile alsak o parayı bir kere vereceğiz ve yüz kere memnun kalacaksınız , en kötü ihtimalle İlker Yasin denilen futbol buldozerinin saçma yorumlarını dinlemeyeceksiniz veya yayında ki yayıncıların 38 kardeşi olan futbolcudan söz etmemeğini göreceksiniz ve İngiltere Premier Ligi izlerken çok güzel ve keyif verici bir İngilizce ile seyredeceksiniz anlamasanız bile size daha çok zevk ve huzur vereceğine eminim.

Ben kendi adıma sezonu Arsenal - W.B.A maçıyla açtım justin tv üzerinden ve gayet net bir görüntü ile maçımı izledim nereyse kablolu kanalların bazıları solda sıfır kaldı diyebilirim ve İngiliz spikerin güzel maç anlatımıyla işte budur dedim.Zaman gelecek bazı maçların linklerini de paylaşacağız almayın aldırmayın diyorum sadece yaşasın spor seyretme özgürlüğümüz.

İlk olarak böyle bir giriş yaptık, bundan sonra görüşmek üzere...

Hiç yorum yok: